Z MÁMINA DENÍKU

aneb dopisy mému malému skřítkovi

Už je to 11 měsíců

Už je to 11 měsíců

Milá Vanesko, je z Tebe už malá princezna. Ale taky jsi pěkný rošťák, co má svoji hlavu a umí to dát patřičně najevo.

Protože jsi minulý měsíc stonala, zašly jsme na  10.měsíční prohlídku až teď a podle všeho měříš už 73 cm a vážíš 8600g. Ta váha je už hodně poznat hlavně ve chvílích, kdy sebou divoce kroutíš v náručí a chceš se dostat se pryč. Prát se s devíti kily je občas docela záhul.

Ale jinak nám rosteš do krásy. Máš krásné dlouhé řasy, kterých si každý hned všimne. Stejně jako Tvých krásných očí, připomínáš nám jimi Večerníčka, jsou velké a hluboké a takový mix modro-šedé. I vlásky Ti už krásně porostly, za chvíli Ti budeme moci dělat první culíčky.

V prosinci nás potkalo plno Tvých poprvé – první sníh, první Mikuláš, první Vánoce, první Silvestr. A minimálně toho Mikuláše a Vánoce sis pěkně užila. Tolik nových hraček! Na Mikuláše jsi dostala své první Lego a i když ještě pořádně nevíš, jak si s ním hrát, byla jsi z něho opravdu nadšená. Na Štědrý den se za námi přišla podívat babi Vaneltina a zůstala s námi až na večeři. Společně s tátou a babi jste si hráli, zatímco jsem připravovala slavnostní večeři. A po večeři jsme čekali, až dorazí Ježíšek.

Po zazvonění zvonečku jsme se ši podívat, co nám všem pod stromečkem nechal a že toho bylo! Ježíšek se totiž trochu utrhl ze řetězu. Nadělil Ti plno různých hraček, plno oblečení, a i když Tě zatím trhání papíru z dárků moc nebavilo, hrát si s některými z hraček ano. Museli jsme Ti je ale „dávkovat“ pomalu, aby sis s každou dostatečně vyhrála a neutíkala pozorností od jedné k druhé.

V prosinci se na nás byli podívat i babi Pavla a děda Mirek. Jeli totiž na divadelní představení, které se díky pandemii odkládalo skoro 2 roky. Lístky se původně kupovaly ještě předtím, než ses narodila a myslelo se, že půjdu s nimi, ale situace tomu moc nechtěla. A tak jsme se hezky sešli, popovídali si, pohráli si, taky se zašli podívat na stromeček na Václavském náměstí u trhů a do pár obchodů. Návštěva to sice byla krátká, ale intenzivní.

Světelná prosincová výzdoba v ulicích se Ti moc líbila, ještě víc se Ti líbil i náš stromeček doma. Na pověšené baňky i barevné řetězy jsi ráda a často sahala, občas je z toho stromečku i trhala dolů. Taky ses častěji pouštěla do rozebírání puzzlí, které máš pod sebou v ohrádce. Víc jsi začala vnímat i pohádky v televizi. Dáváš spíš přednost loutkovým pořadům jako je Spejbl s Hurvínkem, Pat a Mat, Pošťák Pat anebo třeba zpozorníš u Binga. Uvidíme, jestli u Tebe taky propukne Bingmánie jako u Tvé sestřenice Emičky.

Taky daleko častěji lezeš, přelézáš, stoupáš si na hračky i polštáře a všude kramaříš s věcmi v bytě. Prostě potřebuješ všechno vidět a všechno zkoumat. Musím Ti vymyslet víc pohybových aktivit, aby ses pořádně vyřádila a byla i ve společnosti jiných stejně starých dětí.

Teď v prosinci jsme se rozloučili s plaváním, ale hned v lednu zase začínáme, tentokrát už v pokročilých. Vodu máš moc ráda a už Ti to potápění vážně hezky jde. Budeš daleko lepší plavec než já. A taky koncem ledna začneme chodit na pohybovou aktivitu, kde budeme v kolektivu i jiných dětí. Snad to bude zábava.

 Tvá máma

Syki

Jedna šťastná nová máma, co miluje své pískle, i když jí občas dává pořádně zabrat. A taky o tom píše, pro sebe i jednou pro ni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge